EPC - Energieprestatiecertificaat bij verkoop of verhuur

Verplicht bij verkoop en verhuur van woongebouwen

Het energieprestatiecertificaat of EPC-attest is verplicht bij verkoop en verhuur van bestaande woongebouwen. Het moet aanwezig zijn op het moment dat kenbaar wordt gemaakt dat een eigendom te koop of te huur wordt aangeboden. Wie niet tijdig over een EPC beschikt riskeert een boete van ten minste € 500,00.

Wat houdt het EPC-attest in?

Een energieprestatiecertificaat (EPC) bij verkoop en verhuur kan enkel opgemaakt worden door een erkende energiedeskundige type A. Het document geeft een theoretische waarde van de energiezuinigheid van een gebouw. Zo kunnen potentiële kopers en huurders beter inschatten hoeveel energie voor verwarming in de nieuwe woning nodig zal zijn. Het EPC vermeldt bovendien een aantal energiebesparende adviezen, die enkel sensibiliserend zijn en geen verplichtingen inhouden. Het certificaat blijft 10 jaar geldig.

EPC+ sinds 2019

Sinds begin 2019 ziet het EPC er een stuk visueler uit. De woning krijgt een label en de adviezen die verstrekt worden zijn veel concreter. Ook voor wie niet van plan is zijn woning te verkopen of te verhuren kan het vernieuwde EPC (EPC+) handige informatie verstrekken, bijvoorbeeld bij renovatieplannen.

Het EPC wordt bovendien toegevoegd aan de woningpas die online geraadpleegd kan worden via https://woningpas.vlaanderen.be/.

Meer informatie over het vernieuwde EPC kan je terugvinden via deze link: https://www.energiesparen.be/het-nieuwe-epc-vanaf-2019

Kunnen wij u helpen?